Jag har redan lyckats sticka 4 par sockar på min favorit så jag VET att den funkar och att jag kan hantera den, men idag har den verkligen jobbat emot mig. Jag bestämde mig för att lära mig använda en annan nålskiva – en tät en, med tunna nålar. Nåja, jag har i alla fall tänkt på en massa saker som kan vara bra för andra nybörjare att ta del av så här kommer det.

Så du har skaffat en Favorit sockstickningsmaskin – grattis! Om du tror att det här är som att lära sig använda en ny symaskin så lägg ut Favoriten på Tradera igen och hoppas att du får tillbaka pengarna. Det är är som att lära sig köra bil och ta körkort, med den stora skillnaden att du också behöver förstå i detalj hur den fungerar. Dessutom är den i alla fall 70 år gammal och behöver en hel den service och kanske reparationer, som du måste lära dig göra!

Ok, börja med att gå igenom maksinen, ta erda på hur den fungerar. Du MÅSTE skruva isär den. Många har flera skivor, testa dem. Kolla så att serienummret ör detsamma på maskin och skivor. Det finns nålar i två olika tjocklekar så gå igenom de du har och kolla vilka som passar till vilken nålskiva. Så tar du själva apparaten (toppen) och vänder på den. Titta hur den funkar, flytta på reglage och lägg på minnet vad som händer. Det är mycket bra kunskap när maskinen fastnar (för det KOMMER den att göra). Vet du hur den funkar så är det lättare att lista ut lösningen.


Dags att sätta i lite nålar. Jag har tagit bort var tionde nål av den enkla anledning att jag inte har 110 nålar och därför valt bort några regelbundet för att få ett randigt mönster. Har du en rund träkloss då är det en avståndskloss som du använder för att få nålarna på exakt rätt avstånd. Det är viktigt, du kan inte sätta på locket om det inte är det. Går det inte ändå? Titta då i locket igen, är regel A i rätt position (har du studerat den vet du vad som är rätt)?

Dags att skriva ihop igen. Kolla det lilla locket med de tre skruvarna, det är 4 hål, 3 skruvhål och ett oljningshål. Oljehålet ska sitta över den lilla kilen så att du kan olja mekanismen under drift vid behov.

Har du inte blivit ordentligt skitig (mycket mer än på min bild) så häll på mer olja – överallt. Det ska drypa om den. Jag använder symaskinsolja.

Dags att testköra, först utan garn och sen med. Olika garn funkar olika bra så du får prova dig fram, men förbered dig på MÅNGA misslyckanden, Här kommer lite katastroffel jag gjort:

Spaken som borde stå på L står inte på L utan mellan L och S – maskinen fastnar.

Det är är svårt att se. men en av krokarna i korgen har fastnat i en av nålarna .- jag har haft sönder nålar på det här sättet. Min korg är lite krokig och vind tyvärr.

Har du kommit igång? Grattis. På de här bilderna kan man se hur garnet ligger när det ligger rätt och när det ligger fel. Det måste ligga innanför nåltungorna! Så här långt kommer du inte utan vikter så se till att du har det. Jag måste putta garnet rätt manuellt de första 5-10 varven på min maskin.

Allt går perfekt, men jag har haft så stor fokus på maskinen att jag inte noterat att garnet gått av eller tagit slut! Halva varvet har lossnat innan jag inser att jag STÅTT på garnet (eller nått annat dumt).

Och varje gång man gör nått litet fel, eller tror man har flyt händer det här!

och det är bara att börja om från början… i just det här fallet var garnet jag använde för klent och gick av.