Från och med den 1 januari 2017 måste den som yrkesmässigt tillverkar eller för in plastbärkassar till Sverige rapportera antal tunna respektive tjocka plastbärkassar avsedda för den svenska marknaden. De plastbärkassar som omfattas är de som tillhandahålls för att konsumenter ska kunna packa och bära varor från den plats där varorna tillhandahålls.
Källa: Naturvårdsverket

Det här är en bra nyhet. Ett litet steg i rätt riktning. Enligt Sveriges radio så finns en långsiktig målsättning att minska förbrukningen till 40 plastbärkassar per år och person. Mindre en en kasse i veckan. Vi har redan nått det, men för många så blir det en svår övergång.

Inspirerad av nyheten så sydde jag snabbt ihop en TYGbärkasse idag. Riktigt snyggt tyg som låg och skräpade i tyglagret. Den är helt sydd på Elna #1. Det är ingen snabb maskin, och den har lite problem med att trådspänningen inte alltid släpper när jag lyfter pressarfoten så jag har en tendens att dra av tråden. Den syr dock fina sömmar. Eftersom den bara har raksömmar är kassen sydd med franska sömmar.