Du har säkert sett dem, inläggen i sociala media som efterfråga mönster och förslag på handarbetet som passar pojkar eller män (sällan samma frågor kommer upp och tjejer eller kvinnor intressant nog). Kommentarer till dessa kan man dela upp i tre kategorier. Den minsta kategorin innehåller förslag på alster i blått, grönt och svart. Den andra lite större kategorin innehåller kommentarer om att kön inte är viktigt eller irrelevant (jag håller med). Den största kategorin är människor som blir arga på den andra kategorin för att de “vägrar att förstå” eller “är larviga” eller “för en politisk kampanj” eller “pådyvlar sina åsikter” osv.

Jag vägrar att förstå. Grytlappar kan inte vara manliga. Könsroller stigmatiserar. Varje gång någon vägrar att ge en pojke en rosa filt bara för att han har snopp stannar utvecklingen upp. Det måste uppmärksammas!

Men jag orkar inte stå på barrikaderna, jag orkar inte bli upprörd över rosa flickor och blå pojkar. Jag skyr debatten och har hittat en sy- grupp där jag slipper det. Det snackas inget genus i gruppen alls, det förekommer inget rosa/flickor och blå/pojkar.

Genusmedvetna sytokar

Nu har jag hittat ytterligare en grupp jag hoppas är lika bra:

Genusmedvetet handarbete