I helgen har jag testat på klassiska stickedockor, eller maskotar, på stickmaskinen. Tyckte det var mycket roligare än att göra för hand. Den här gången använde jag ett annat mönster som gav mindre dockor.

Först ut var korte Knut. Jag följde mönstret ända upp till avmaskningen, där maskade jag bara av på sidorna vilket blev fel, men det rättades till lite när jag sydde ihop honom. Jag stickade på varje nål vilket garnet är lite för tjockt för så man får slita.

Sen bestämde jag mig för att använda varannan nål till nästa docka istället. Stickningen får ju lite annan karaktär då så jag höftade måtten. Jag använde 28 nålar.

Strumpor: 8 varv
Byxor: 28 varv
Tröja: 24 varv
Ansikte: 16 varv

Mössan: först 8 varv. Därefter minskade jag ungefär som det stod i mönstret. För att det inte skulle bli fel flyttade jag hela tiden maskor mellan nålarna så att det inte blev nån lucka. Tidsödande… Det blev rätt och snyggt, men jag undrar om det inte finns ett bättre sätt. Vet du?

Byxlappen stickades på 6 nålar till jag tyckte den var lagom lång. Hänglena är gjorda av luftmaskor som på några ställen virkats fast i tröjan så de hålls på plats.

Som synes var mina höftade mått lite “tokiga” eftersom Bettan blev lång och smal, men ärligt talat är jag rätt nöjd och det var Lilla K också.

Att sticka på varannan nål var roligt och gav stickningen en helt annan karaktär.