Idag tänkte jag presentera en av mina nya leksaker som jag faktiskt inte använt än.

Jac 40 är en mönsterväljare till Knittax Stickmaskin (eller till vilken maskin som helst med samma nålavstånd). På första bildern ser ni själva manicken med en snyggt hålkort istoppat. Mönsterväljaren fugerar så att man har ett hålkort med önskat mönster. Man vrider fram till första mönsterraden och ställer piggarna mot nålbädden och nålarnas klackar och drar helt enkelt rätt nålar i arbetsläge – helt manuellt. Som ni ser på undersidan är det bara vissa piggar som syns – det är de man ska använda. Istället för att skjuta bak en nål i tagen tar man alla på en gång med hjälp at Jac 40. Med min jac 40 fick jag två klara hålkort (bild 2) och två “gör-det-själv-kort” och en hålstans till (Kallas “paperdrill”). Tvärr är hålkorten i en relativt spröd plast som helt enkelt håller på att vittra sönder, så mitt jobb blir att hitta lämlipgt substitut.