Min make var på återbruket igår. Bredvid honom stod en äldre man och kastade saker. Min man såg honom med en väska han kände igen och berättade för mannen att hans fru (jag) skulle älska att ta hand om det. Så nu äger jag en Husqvarna ZigZag!!

Jag rengjort maskinen och provat den. Den syr fint både raksöm och sicksack, spolar också undertråd utan problem (visade sig att “mystery-spole” som följde den sista Husqvarna CB-N passade fint). Kan inte sy bakåt och stygnlängd är inte möjligt att ändra. När jag sänkte matartänderna ville de inte upp igen, men det lyckades jag fixa.

Inut i hittade jag nålar, ludd, garn och en död geting. Kan se stygnlängdsmekanismen väl, men har ingen aning om vad det förmodar att se ut så jag vet inte vad som är fel.

Denna maskin har uppenbarligen en gång varit en skola-maskin – någon har ristat in meddelanden (t.ex. AJ är bäst) och en välgjord bild på …. hmmm …. en kuk, bed bildtext till …. stackars maskin!

Jag har fyra problem att ta itu med:
1. Stygnlängd fungerar inte. Jag verkar inte kunna hitta problemet, men ingenting händer när jag vrider på vredet. Mekanismen ser bra ut.
2. backknappen (som är i mitten av stygnlängden nob) är alldeles still.
3. Delarna där skruvarna är fäst på plastlocket över motorn är bruten.
4. Metallytan är sönderrepad med linjer, ord och bilder.

Ok, jag tror vi har listat ut det. Det finns en liten lås-stav saknas så “gaffel” är typ löst. Nu tänker jag på att ta isär det hela. Det är en knepig låsbricka, kan jag få det av, men kan jag få tillbaka det igen? Servicemanualen (hittade en för 21 på Yahoogroups) säger att jag behöver en tång från en bilhus … Jag undrar om Biltema har en ….Japp, det har de. Jag tar isär allt.

Attsingen – nu ser jag lås-staven. Den satt där den skulle. Så det var inte felet. Hmmm….

Provade att fixa ytan med Rubbing, men det gick inte alls. Reporna är på tok för djupa. Här får en tänka till lite mer.

Film på problem 1 finns här: https://vimeo.com/76815944