In Swedish below the pictures

Some time ago I was sewing on the Husqvarna (Viking) 19E. We were working on a dress and had been sewing with no problem for a while. Now suddenly the thread tension was wrong. I turned the nob this way and that and then … CRACK and the nob would not longer turn. Ok… I took the darn thing apart and found the piece that hade left its place (the absolute inner part inside the nob (visible in the 7:the and last picture)). I put everything back together and now the nob would turn as normal…. but well…. the tension is way to high and at the same time there are loops on the bobbin thread when sewing. I have tried to get help from the service manual for 21 (as I don’t have a service manual for 19E). I have tried to follow the steps, but the mechanism is somewhat different so I’m not sure I’m doing this right. I have given up once, but am at it again – I WILL DO IT! Nothing looks broken and I need HELP.

För en tid sedan satt jag och sydde på Husqvarna 19E. Vi hade sytt en klänning och skulle fortsätta. Trådspänningen ville plötsligt inte bli rätt. Jag rattade fram och tillbaka och plötsligt sa det KRACK och trådspänningsratten gick inte att rucka alls. Nähä…. Jag plockade isär eländet och hittade den biten som helt enkelt skruvats ur sitt spår. Tillbaka med allt igen. Trådspänningen går nu att vrida på men är alltid på för hög trådspänning, samtidigt som det blir Öglor på undersidan. Jag har läst servicemanualen för 21 (har inte den för 19) och har försökt göra som det står, men 19 trådspänningsmekanism ser annorlunda ut så jag vet inte om jag gör rätt. Jag har gett upp en gång – men är nu på den igen…. det SKA gå! Inget ser trasigt ut. Nu behöver jag hjälp.